سلامت نیوز: بر اساس تحقیقات جدید دانشگاه واترلو کانادا، کار شیفتی و برنامه کاری نامنظم میتواند باعث چندین مشکل سلامتی شود و بر سیستم دفاعی ما در برابر عفونت تاثیر بگذارد. شیفت کاری بهطور متفاوتی تاثیرات منفی بر سلامتی زنان و مردان میگذارد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،، این مشکلات سلامتی به این دلیل اتفاق میافتد که ساعت طبیعی بدن که ساعت شبانهروزی نامیده میشود، میتواند در اثر تغییر ناسازگار در برنامه خواب و بیداری و الگوهای تغذیهای که اغلب ناشی از کار شیفتی است، مختل شود. برای مطالعه این موضوع، محققان دانشگاه واترلو یک مدل ریاضی ایجاد کردند تا چگونگی تاثیر اختلال در ساعت شبانهروزی بر سیستم ایمنی بدن در مبارزه با بیماری را بررسی کنند.
به گزارش نیوز وایز،آنیتا لایتون، استاد ریاضیات کاربردی، علوم رایانه، داروسازی و زیستشناسی واترلو گفت: «از آنجا که سیستم ایمنی بدن ما تحت تاثیر ساعت شبانهروزی است، توانایی ما در ایجاد پاسخ ایمنی در طول روز تغییر میکند. چقدر احتمال دارد که با ابتلا به عفونت صبحگاهی مقابله کنید؟ پاسخ به این سوال به جنسیت شما بستگی دارد و اینکه جزو یک چهارم نیروی کار امروزی هستید که برنامه کاری نامنظمی دارند یا خیر.»
محققان مدلهای جدید محاسباتی را بهطور جداگانه برای زنان و مردان ایجاد کردند که تعامل بین ساعت شبانهروزی و سیستم ایمنی بدن را شبیهسازی کند. این مدل از ژنهای ساعت هستهای (ژنهای هستهای شبانهروزی، ژنهایی هستند که محصولات پروتئینی آنها اجزای لازم برای تولید و تنظیم ریتم شبانهروزی دارند)، پروتئینهای مرتبط با آنها و سازوکار تنظیمکننده واسطههای پیش و ضدالتهاب تشکیل شده است. با تنظیم ساعت، مدلها میتوانند کارگران شیفت کاری زن و مرد را شبیهسازی کنند.
از یافتههای این شبیهسازیهای رایانهای میتوان نتیجه گرفت که پاسخ ایمنی با زمان عفونت متفاوت است. مدل شبیهسازی نشان میدهد که زمان قبل از خواب ما بدترین زمان ابتلا به عفونت است. زمانی که بدن ما حداقل آمادگی برای تولید واسطههای پیش و ضد التهاب مورد نیاز هنگام عفونت را دارد اما مهم این است که جنسیت فرد بر شدت عفونت تاثیر میگذارد.
استفانی آبو، نامزد دکترای گروه ریاضیات کاربردی واترلو گفت: «کار شیفتی به احتمال زیاد تاثیر متفاوتی بر زنان و مردان میگذارد. سیستم ایمنی بدن مردان در مقایسه با زنان، بیشتر مستعد بیشفعالی است و میتواند احتمال التهاب آنان به دنبال یک عفونت بیموقع را افزایش دهد.»
نتایج این تحقیق، با عنوان مدلسازی تنظیم شبانهروزی سیستم ایمنی بدن: اثرات دو شکلی جنسی کار شیفتی، تالیف اعضای هیات علمی دانشکده ریاضیات واترلو، لایتون و آبو، به تازگی در مجله PLoS Computational Biology منتشرشده است.
نظر شما